Főmenü megnyitása

MicroCoin Wiki β

Ha még nem tettük meg, telepítsük az asztali tárcát, majd a telepítés után térjünk vissza ide!

Tartalomjegyzék

Mire való az asztali tárca

Az asztali tárcával tudjuk a legbiztonságosabban kezelni a coinjainkat. Az asztali tárca a saját számítógépünkön tárolja a privát kulcsainkat. Kezelhetjük vele a számláinkat, utalhatunk vele és sok egyéb funkcióra is használható. Mindenképpen ajánlott megismerni és használni!

Első indítás

Első indítás után egy névjegyet láthatunk ahol még egyszer megtekinthetjük a licensz fontosabb részeit és azt, hogy a program kiknek a munkájából állt össze. A Bezár gombra kattintva be tudjuk zárni ezt az abalakot. A későbbi indítások során már nem fog megjelenni, de a Névjegy menüpontban bármikor meg tudjuk tekinteni.

 
Első indítás

Főképernyő

A program fő képernyőjén több dolgot is láthatunk. Felül található a menü amivel navigálni tudunk a programban. A bal oldalon felül információkat láthatunk, mint az aktuális egyenleg és a számlák száma. Alatta egy űrlap amely segítségével utalni tudunk, jobb oldalon pedig a számláinkat láthatjuk. Itt szűrhetünk is és megnézhetjük a rendszerben lévő összes számlát és a számla kezeléséhez látunk gombokat. Ha most telepítettük először akkor valószínűleg nincs még számlánk. Ebben az esetben érdemes igényelni egyet Discordon. Az ablak legalján pedig információkat láthatunk, a bal alsó sarokban a hálózati kapcsolat állapota látható, ha ez Aktív akkor minden rendben van. Mellette láthatjuk, hogy hány kliens és hány szerver kapcsolódik hozzánk. Számunkra itt az a fontos, hogy legalább egy, de inkább több szerverrel kapcsolatunk legyen. Mellette a hálózati forgalomról láthatunk tájékoztatást, azután a blokkok száma és az aktuális nehézség, és az utolsó blokk ideje következik. A program az első indítás alkalmával letölti a blokkláncot, akkor lesz használható amikor az utolsó blokk ideje maximum pár percet mutat. Addig csak historikus adatokat látunk a programban.

 
Fő képernyő

Beállítások

Amíg a program szinkronizálja a blokkláncot jó ötlet lehet hasznosan tölteni az időt és beállítani pár dolgot. Ehhez kattintsunk a Beállítások menüpontra a felső sávban. Ekkor egy új ablak nyílik meg amelyen három fül található.

Alkalmazás beállítások

Itt be tudjuk állítani, hogy hogy nézzen ki az alkalmazás (Téma) és azt, hogy kérünk-e értesítést új tranzakcióról. Bátran próbáljuk ki az összes témát és válasszuk ki amely a legjobban tetszik.

 
Alkalmazás beállítások

Bányászat

Ezen a fülön lehetőségünk van beállítani a bányászó nevünket és a portot. A portot nem érdemes módosítani, csak ha nyomós okunk van rá.

A nevet szabadon módosíthatjuk, de jó tudni, hogy minden általunk kibányászott blokkba belekerül, így nyílvános lesz, tehát személyes adatot semmiképp ne adjunk meg!

Amikor bányászunk és blokkokat találunk akkor számlákat is kapunk. A számlák kulcspárokhoz tartoznak. Három lehetőségünk van a kulcsok használata terén:

Mindig új kulcs generálása
Ebben az esetben a tárca minden talált blokkhoz generál egy új kulcspárt
Véletlenszerű választás
Ebben az esetben a meglévő kulcsaink közül választ véletlenszerűen a wallet
Mindig ezt a kulcsot használjuk...
Az alatta lévő legördülő listából választhatjuk ki, hogy az új blokkok és számlák melyik kulcsunkhoz tartozzanak
Válasszuk ki, hogy mindig egy kulccsal bányásszon a program, hogy ne legyen kezelhetetlen mennyiségű kulcsunk!
 
Bányászat

Szerver

Ez a fül haladó felhasználóknak van. a JSON-RPC szerver és az P2P szerver beállításait módosíthatjuk itt.

Az internet szerver port mezőbe beírt portszámon fog figyelni a szerver. Ezt akkor érdemes módosítani, ha saját szervert szeretnénk módosítani port forwarding segítségével. Egyéb esetben hagyjuk az alapértelmezett értéken.

A JSON-RPC szerver engedélyezésére akkor van szükség, ha RPC protokollon keresztük szeretnénk elérni a tárcát (pl. alkalmazást fejlesztünk vele). Egyéb esetben biztonsági okokból érdemes kikapcsolva hagyni.

A JSON-RPC szerver portja pedig annak a portnak a száma amin szeretnénk hívni a JSON-RPC szervert-.

Az engedélyzett IP címek mezőbe pontosvesszővel elválasztva adhatjuk meg azokat az IP címeket amelyekről meg szeretnénk hívni a JSON-RPC szerver-t. A szerver csak az ezekről az IP címekről származó kérésekre válaszol.

Ha a mezőt üresen hagyjuk a szerver minden kérésre válaszol

 
Szerver

Kulcsok kezelése

A kulcsok ablakban van lehetőség a Privát és a Publikus kulcsok kezelésére.

 
MicroCoin - Kulcsok

Kulcs létrehozása

Az Új gombra kattintva tudunk létrehozni egy új Publikus kulcs, Privát kulcs párost. A Legördülő menüből kiválaszthatjuk milyen titkosítást szeretnénk használni (Secp256k1, Sect283k1, Secp384r1, Secp521r1)

A Név mezőbe egy elnevezést kell megadni, az itt megadott név alatt fogjuk találni az új Publikus és Privát kulcsunkat.

 
MicroCoin Kulcs létrehozása

Kulcs törlése

Lehetőségünk van már létrehozott kulcsok törlésére is. Ehhez jelöljük ki a törölni kívánt kulcsot, majd kattintsunk felül a Törlés gombra.

Törlésnél legyünk nagyon figyelmesek, mert a törölt kulcsok visszaállítása csak akkor lehetséges ha előzőleg készítettünk mentést!!
 
Kulcsok kezelése, törlése

Kulcs átnevezése

Ha szeretnénk egy kulcs nevét megváltoztatni, akkor jelöljük ki az átnevezendő kulcsot, majd kattintsunk felül az Átnevez gombra. A műveletet végrehajthatjuk úgy is, hogy jobb egérgombbal az átnevezendő kulcsra kattintunk, majd a legördülő menüben kiválasztjuk az Átnevez menüpontot.

A kulcs átnevezése nincs hatással a kulcshoz tartozó számla elnevezésére.

 
Kulcs átnevezése

Importálás és exportálás

Különféle kulcsok létrehozása mellett az is megtehetjük, hogy egy másik pénztárca-programban (például Discord-tárca vagy Android-tárca) létrehozott kulcsot importálunk a számítógépünkön található pénztárca-programban, így az összes kulcsunkat egy alkalmazásból felügyelhetjük. Publikus kulcs importálásához szükségünk lesz a kódolt publikus kulcsra, illetve meg kell hozzá adnunk egy tetszőleges nevet. Privát kulcs importálásához meg kell adnunk a privát kulcsot, illetve a nevet és a jelszót.

A privát vagy publikus kulcs exportálásához jelöljük ki a listában az exportálandó kulcsot, majd kattintsunk felül a Publikus kulcs másolása vagy Privát kulcs másolása gombra. Ekkor a rendszer a vágólapra másolja a szükséges kulcsunkat. Privát kulcs exportálásához szükséges megadni a kulcshoz tartozó jelszót is, ha van.

A publikus kulcs importálása esetén csak a kulcshoz tartozó számlákat fogjuk látni, utalni viszont nem tudunk róluk, ehhez már a privát kulcs is szükséges. Ezért nagyon fontos, hogy soha, semmilyen esetben ne adjuk ki senkinek a privát kulcsunkat, mert a kulcsot megszerző illető átveheti a kulcshoz tartozó számla fölött az irányítást, ami a számlán lévő összes MicroCoin elvesztését eredményezheti!

 
Publikus kulcs importálása
 
Privát kulcs importálása

Biztonsági mentés és visszaállítás

Erősen ajánlott már a privát kulcsunk létrehozása után biztonsági mentést készíteni a kulcsunkról, mert ha hardverhiba miatt elveszik, akkor csak ebben a mentésben bízhatunk, semmilyen egyéb módon nem pótolható egy elveszett privát kulcs! A biztonsági mentésünket soha ne tároljuk a számítógép belső merevlemezén, hanem használjuk erre a célra külső adattároló eszközt, például egy pendrive-ot, memóriakártyát vagy külső merevlemezt.

Biztonsági mentés létrehozásához kattintsunk felül a Minden mentése gombra, a megnyíló ablakban válasszuk ki a mentés helyét, majd a fájlnév megadása után kattintsunk a Mentés gombra. Ekkor nem csak a kulcsok listájában kijelölt kulcs, hanem a listában szereplő összes kulcs mentésre kerül.

 
Kulcsok mentése

A tárca védelme

A tárcánk védelme érdekében a kulcsunkat jelszavas védelemmel is elláthatjuk, ekkor például a kulcshoz tartozó tárcából csak a jelszó megadása után tudunk kiutalást kezdeményezni. Ehhez jelöljük ki azt a kulcsot, amihez jelszót szeretnénk megadni, majd kattintsunk a jobb felső sarokban található Jelszó gombra.

Jelszavunkat jegyezzük fel egy olyan helyre, ahol csak mi férünk hozzá, mert elfelejtett jelszó pótlására nincs lehetőség, jelszó nélkül pedig nem férhetünk hozzá a számlánkon található MicroCoinokhoz!

 
Jelszavas védelem beállítása a kijelölt kulcshoz

Papír tárca

A biztonsági mentés mellett további lehetőség a publikus és privát kulcsok tárolására, ha papírra nyomtatjuk őket. Ezt hívjuk paper wallet-nek, vagyis papír tárcának.

Papír tárca nyomtatásához válasszuk ki a nyomtatni kívánt kulcsot, majd kattintsunk a jobb alsó sarokban lévő Papír tárca nyomtatás gombra.

A papír tárcánkat mindig tartsuk olyan helyen, ahol csak mi tudunk róla és soha ne tartsuk magunknál, például a pénztárcánkban, mert elvesztése esetén illetéktelen kezekbe kerülhet a privát kulcsunk!

Utalás

MicroCoin-ok utalása két, vagy akár több tárca között is villámgyorsan, akár 1-3 másodperc alatt végbemegy, ráadásul egy blokkon belül az első utalás ingyenesen hajtható végre. Az átutaláshoz csupán néhány adatot kell kitöltenünk a pénztárcaprogram főképernyőjén.

Első lépésként ki kell választanunk, hogy melyik számláról szeretnénk indítani az utalást. Ezt rákattintással tudjuk megtenni.

 
Forrásszámla kiválasztásához kattintsunk a listában szereplő egyik számlánkra


Ezután jön az utaláshoz szükséges adatok megadása:

 • Cél számla: Annak a számlának a száma, ahová szeretnénk utalni.
 • Összeg: Az átutalandó összeg, négy tizedesjegyig megadva.
 • Költség: A blokkon belüli első átutalás ingyenes, de a második átutalásnál már 0,0001 MCC az átutalás költsége, ezt itt kell megadnunk.
 • Közlemény: Nem muszáj megadni, de sokszor hasznos lehet, hogy a fogadó fél dolgát megkönnyítsük, illetve a MicroCoin-t kezelő tőzsdéknél kötelező itt megadni az egyedi azonosító-számunkat.
 • Titkosítás: Ha aktiváljuk, akkor csak a fogadó fél fogla látni a tranzakció részleteit. Titkosíthatjuk a tranzakciót a saját, illetve a fogadó fél publikus kulcsával, illetve jelszóval is.
 • Jelszó: A titkosításhoz szükséges jelszót itt adhatjuk meg.
 
Szükséges és opcionális adatok megadása


Ha az összes szükséges adatot megadtuk, a pénztárca-program kérni fogja a tárcánkat védő jelszavunkat. Ezt megadva egy utolsó ablak fog megjelenni, hogy biztosan helyes-e minden adat. Ezt jóváhagyva a tranzakció megtörténik.

Az átutalás indítása előtt minden esetben ellenőrizzük az adatok helyességét, ugyanis téves adatok megadása esetén már nincs lehetőség végbement tranzakció visszavonására!

Számlák kezelése

A MicroCoin pénztárca-programban tetszőleges számla kezelhető, ezeket eladhatjuk és törölhetjük, illetve a meglévő számláink mellé újakat is vásárolhatunk. Ha jobb egérgombbal a számlánkra kattintunk, akkor a megjelenő menüben választhatunk a lehetőségek közül.

 
A jobb klikkre megjelenő menü

Számla módosítása

Számlánkat többféleképpen is testreszabhatjuk, például egyedi nevet és típust adhatunk meg.

 
A számla szerkesztésénél megadható adatok
 • Számla neve: A számlának szánt név. Fontos, hogy csak kisbetű és szám adható meg és nem lehet szóköz a névben.
 • Privát kulcsok: Itt módosíthatjuk, hogy a számla melyik privát kulcshoz tartozzon.
 • Típus: Megadhatjuk, hogy melyik típuscsoportba legyen besorolva a számlánk.
 • Költség: Számlamódosításkor a blokkon belüli első módosítás ingyenes, de a második módosításnál már 0,0001 MCC a tranzakció költsége, ezt itt kell megadnunk.
 • Aláíró számla: Kiválaszthatjuk, hogy a módosítás költségét melyik számláról szeretnénk fedezni.
 • Közlemény: Nem kötelező kitölteni; itt adhatjuk meg, hogy például milyen módosításokat hajtottunk végre a számlán, így az aláíró számla tranzakció-történetében ez fog szerepelni a tranzakció közleményében.
 • Titkosítás: Opcionálisan titkosíthatjuk a módosítást, így külső fél nem fogja látni a módosítást.
 • Jelszó: A titkosításhoz szükséges jelszót itt adhatjuk meg.

Számla eladása

Ha túl sok számlával rendelkezünk, akkor lehetőségünk van eladni őket MCC-ért.

Az eladni kívánt számlát meg kell hirdetnünk eladásra. Ehhez kattintsunk jobb egérgombbal a meghirdetni kívánt számlára, majd a megjelenő menüben kattintsunk az Eladás menüpontra.

 
A jobb klikkre megjelenő menü

Egy ablak jelenik meg, melyben a következő lehetőségek állnak rendelkezésünkre:

 • Eladási ár: A számlánk eladási ára, amennyiért el szeretnénk adni, négy tizedesjegyig megadva.
 • Költség: A számla meghirdetése is tranzakciónak minősül, így ha a blokkon belül nem ez az első tranzakciónk, akkor meg kell adnunk a tranzakció költségét is.
 • Eladó számla: A saját számláinkat tartalmazó listából kiválaszthatjuk azt a számlát, amelyiket el szeretnénk adni.
 • Aláíró számla: Az a számla, amelyiket terhelni szeretnénk a meghirdetés tranzakciós díjával, illetve amelyikre szeretnénk fogadni a számla eladásából befolyó összeget.
 • Privát eladás jelölőnégyzet: Ha ezt kipipáljuk, akkor az eladás ténye nem kerül nyilvánosságra és csak az fogja látni, akinek a kulcsát megadjuk.
 • Új tulajdonos kulcsa: Itt adhatjuk meg annak a személynek a kulcsát, akinek el szeretnénk adni a számlát. Csak akkor aktív, ha az eladást privátnak jelöljük meg.
 • Érvényesség: Megadhatjuk, hogy hanyadik blokknál vessze érvényességét az eladási ajánlat. Csak privát eladás esetén használható.
 • Közlemény: Különféle információkat, megjegyzéseket adhatunk meg az eladással kapcsolatban.
 • Titkosítás: Mint ahogy egy normál tranzakciót, az eladást is titkosíthatjuk, így csak egy megadott személy fogja látni az eladást.
 • Jelszó: A titkosításhoz használt jelszót itt adhatjuk meg.
 
Számla eladása

Számla vásárlása

Ahogy számla eladására, úgy meghirdetett számla megvásárlására is van lehetőségünk. Ehhez a főképernyőn, számlák listájában törölnünk kell a pipát a Csak a sajátok jelölőnégyzetből, majd ki kell pipálnunk az Eladó jelölőnégyzetet.

Ekkor megjelenik az eladó számlák listája, amik egy bevásárlókocsi ikonjával vannak jelölve; a megvásárolandó számlára jobb egérgombbal rákattintva megjelenik egy menü, amiben a Megvétel menüpontra kell kattintanunk.

 
Az eladó számlák listája

Az ekkor megjelenő ablakban a következő adatokat adhatjuk meg:

 • Fizető számla: Az a saját számla, amit meg szeretnénk terhelni a számla megvásárlásával.
 • Költség: A vásárlás is tranzakciónak számít, ami a blokkon belüli második tranzakcióként már nem ingyenes.
 • Új kulcs: Az a kulcsunk, amihez hozzá szeretnénk társítani a megvásárolt számlát.
 • Közlemény: Nem kötelező kitölteni; Megjegyzést, információkat adhatunk hozzá a vásárlás tranzakciójához, ami a tranzakció-felfedezőben is megjelenik.
 • Titkosítás A vásárlás tranzakciója is titkosítható, így azt csak a másik fél fogja látni.
 • Jelszó A titkosításhoz használt jelszót adhatjuk meg itt.
 
Az eladó számlák listája

Blokk felfedező

Tranzakció felfedező

Várakozó tranzakciók