FIGYELEM! A MicroCoinnak és a fejlesztő csapatának nincs köze a Mikron nevű ICO-hoz!

MicroCoin Tudástár

Innen: MicroCoin Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Pethical (vitalap | szerkesztései) 2019. január 7., 14:39-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Üdvözlünk a MicroCoin wikiben! Ebben a wikiben a MicroCoinnal kapcsolatos legfontosabb információkat találhatod meg.

Hírek

Bizonyos szolgáltatások megszűnnek, leállnak

2020. január 10-én módosult a 2017. évi LIII. törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról. Ez egyrészt örvendetes, mert végre elke…
— MicroCoin 2020. January 27. 14:49:12
Kétéves a MicroCoin
Két évesek lettünk! Legalábbis a MicroCoin. 🙂 2017. december 22-én indult el a MicroCoin és az eltelt két évben sok dolog történt. Több, mint 200 000 blokk került a blokkláncba és…
— MicroCoin 2019. December 22. 07:00:20
Tőzsde, Explorer, RewardBot és együttműködés
A MicroCoin soha nem volt híres a fejlesztései kapcsán a nagy hírverésekről. Az elmúlt időben, bár új hírek nem nagyon jelentek meg a projekttel kapcsolatban, a fejlődés nem állt meg.…
— MicroCoin 2019. May 21. 07:59:48
Megérkezett az android applikáció
A mai napon közzétettük az android applikációnkat. Bár már rendelkeztünk egyel az főként demo céllal készült. Az alkalmazás főbb tulajdonságai a következők: A privát kulcsok a te…

— MicroCoin 2019. March 23. 19:41:59

Gyorstalpaló

Ezt a Wiki oldalt azért hoztuk létre, hogy átfogó információt szolgáltassunk a MicroCoin kriptovalutáról, illetve szeretnénk megkönnyíteni mindenki dolgát a kezdeti lépésekkel kapcsolatban. Szó lesz többek között a számlaigénylésről, illetve a bányászatról is. Az oldal tartalma az igényeknek, felvetéseknek megfelelően folyamatosan bővül.

Kezdeti lépések

Ha úgy döntöttünk, hogy szeretnénk MicroCoin-t gyűjteni, szükségünk lesz egy pénztárcaprogramra, illetve egy számlára, amin a MicroCoinokat tarthatjuk. Első lépésben le kell töltenünk a pénztárcaprogramot a MicroCoin hivatalos weboldaláról. A letöltött telepítőfájlt megnyitva a telepítő végigvezet a telepítési folyamat lépésein, majd a folyamat végén a pénztárcaprogram használatba vehető.

A privát kulcsok biztonsági mentése

Nagyon fontos, hogy miután létrehoztuk a privát kulcsunkat, még a számlaigénylés előtt készítsünk biztonsági mentést erről a kulcsról, mert ha a számítógépünknél olyan hardveres hiba merül fel, ami adatvesztést okoz, akkor a kulcsunk visszanyerésére semmilyen más utólagos módszer nem áll rendelkezésre!

A privát kulcs biztonsági mentéséhez kattintsunk a pénztárcaprogram főképenyőjén a bal felső sarokban található Privát kulcsok gombra, majd itt kattintsunk fent a jobb szélső résznél található Minden mentése gombra. Ekkor a program megkérdezi, hogy hová szeretnénk menteni a privát kulcsot tartalmazó fájlt. A fájlt mindenképpen egy külső adathordozóra (pendrive, memóriakártya, külső merevlemez) mentsük és ne a számítógép belső merevlemezére!

Számlaigénylés Discordon

A pénztárcaprogram telepítése után be kell szereznünk egy számlát is, amin a későbbikben tarthatjuk a MicroCoinjainkat. Ilyen számlát igényelhetünk a MicroCoin Discord szerverén], vásárolhatunk egyet, vagy akár bányászhatunk is magunknak, erről a későbbiekben lesz szó. Az alábbiakban a számlaigénylést ismertetjük a [Discord szerver segítségével.

Ha a Discordon szeretnénk számlát igényelni, akkor először is csatlakoznunk kell a MicroCoin Discord szerveréhez. Ha ez megvan, akkor szükségünk lesz a publikus kulcsunkra. Ügyeljünk arra, hogy még véletlenül se a privát kulcsunkat adjuk meg a regisztrációnál, mert ezt a kulcsot a chatben más is látja és ha ez illetéktelen kezekbe kerül, akkor később eltulajdoníthatják a véletlenül megadott privát kulcshoz tartozó számlákat és a rajtuk található MicroCoinokat!

Ahhoz, hogy legyen egy nyilvános kulcsunk, először létre kell hoznunk egy privát kulcsot. Ehhez nyissuk meg a pénztárcaprogramot, majd kattintsunk a bal felső sarokban található Privát kulcsok gombra. Ekkor egy új ablak jelenik meg, a privát kulcsaink listájával, ami alap esetben még üres. Kattintsunk a bal felső sarokban lévő zöld + jelre, majd adjunk meg egy tetszőleges nevet a kulcsunknak. A listában megjelenik az új kulcsunk, amit ha kijelölünk, majd rákattintunk a Publikus kulcs másolása gombra, akkor ki is másoltuk a vágólapra a publikus kulcsunkat.

A következő lépés a számlaigénylés lesz a Discord szerveren. Ha csatlakoztunk a MicroCoin [Discord szerveréhez], a csatornák listájában kattintsunk a számla-igénylés csatornára (kicsit lejjebb kell görgetni), majd ebbe a csatornába illesszük be hozzászólásként a korábban vágólapra másolt publikus kulcsunkat. A Discord szerver ez után kiutal nekünk egy véletlenszerűen kiválasztott számlát, amit akár azonnal használatba is vehetünk.

Ne ijedjünk meg, ha a számla nem jelenik meg azonnal a pénztárcaprogram főablakában. Előfordul, hogy várni kell egy keveset, míg valaki kibányássza a következő blokkot, a számla ez után fog megjelenni a pénztárcaprogram főablakának számlalistájában.

MicroCoin bányászat

Most azt fogjuk végigvenni pontról pontra, hogy hogyan lehet az sgminer bányászprogrammal elindítani a MicroCoin kriptovaluta bányászatát. Ezen leírás készítésekor Windows 10 Home magyar nyelvű operációs rendszert használtam és az sg-miner-5.5.0-pascal verzióval bányásztam. Lehet másféle verziókkal is kísérletezni, de arra vigyázzunk, hogy sok más és régebbi kiadás nem támogatja a Pascal algoritmust, ami szükséges a MicroCoin bányászásához. A program egyaránt támogat sok AMD és NVidia videokártyát is.

Első lépésben le kell töltenünk a bányászprogramot, ha az még nem található meg a gépünkön, a GitHub oldalról. Ha ez megvan, a letöltött archívum tartalmát tömörítsük ki egy nekünk szimpatikus helyre.

Használhatjuk a Windows beépített archívum kezelőjét is, vagy egy külső archívum kezelő programot, például a WinRAR-t. Miután ez megvan, a kitömörített fájlok mappájában megtaláljuk az sgminer állományait, köztük az sgminer.exe fájlt is.

Ahhoz, hogy a bányászprogramot használni is tudjuk, bizonyos paramétereket meg kell adnunk a minernek, például a bányászandó kriptovaluta algoritmusát, a bányászmedence (mining pool vagy csak pool) címét, a pool eléréséhez szükséges portot, a MicroCoin számlaszámunk első számjegyeit (ami a kötőjel előtt található), a jelszót, több GPU (Graphich Processing Unit, vagyis grafikai processzor) megléte esetén melyik GPU-t szeretnénk használni (ennek leginkább több GPU-s laptopokon van jelentősége), illetve az utóbbit mennyire szeretnénk terhelni. Ezekre később még részletesebben visszatérünk. A fenti paramétereket beírhatjuk a Windows Futtatásba is, de sokkal egyszerűbb, ha az sgminer mappájában létrehozunk egy .bat kiterjesztésű kötegfájlt, ami az összes szükséges adatot tartalmazza, start.bat néven. Van úgy, hogy a letöltött állomány már tartalmazza ezt a kötegfájlt, ekkor elég átírni a tartalmát a nekünk megfelelőre (lásd lejjebb), de ha ez nem így lenne, akkor az alábbiakban olvasható, hogy ezt a fájlt hogyan kell létrehozni.

Előfordulhat, hogy a Windowsunkban nincs alapértelmezetten engedélyezve, hogy a Windows megjelenítse a fájlkiterjesztéseket is, így ezt először be kell kapcsolnunk. Nyissuk meg a bányászprogram mappáját, kattintsunk felül a Nézet fülre, majd a lenyíló szalagon jelöljük be a Fájl névkiterjesztések jelölőnégyzetet.

Ez után hozzunk létre egy szöveges dokumentumot abban a mappában, ahová az sgminert kitömörítettük és nevezzük el start.bat-nak. Az átnevezés után a Windows figyelmeztetni fog, hogy biztosak vagyunk-e az átnevezésben, ekkor kattintsunk az Igen gombra.

Kattintsunk jobb egérgombbal a létrehozott start.bat fájlunkra és a legördülő menüben kattintsunk a Szerkesztés gombra. A magunk által létrehozott fájl esetében üres fájl nyílik meg, meglévő start.bat esetén már lesz tartalom a fájlban. Utóbbinál töröljük ki a meglévő tartalmat a szerkesztőben és szúrjuk be az alábbiakat:

sgminer -k pascal -o stratum+tcp://pool.microcoin.hu:3333 -u 123456 -p 2 --gpu-platform 0 -I 10
pause

(a pause parancs új sorban legyen)

Az sgminer után különféle switcheket, azaz kapcsolókat láthatunk (kötőjel-betű vagy kötőjel-szó), utána a kapcsolókhoz tartozó paraméterek kerülnek (betű, szám vagy szó). Ezek magyarázata a következő:

-k pascal : Meghatározza, hogy a miner milyen algoritmus (röviden: algo) alapján bányásszon a megadott poolban. Ha ez hiányzik, akkor a miner automatikusan megpróbálja eldönteni a helyes algoritmust, de ez néha hibásan működik, ezért érdemes ezt pontosan meghatározni neki.

-o stratum+tcp://pool.microcoin.hu:3333 : Ez a kapcsoló határozza meg, hogy a miner melyik poolhoz csatlakozzon, illetve az adott poolt melyik porton keresztül éri el.

-u 123456 : A kapcsoló után be kell írnunk a MicroCoin számlaszámunk első számjegyeit a példában látható 123456 helyett. Ez a számsor lehet rövidebb is, mint hat számjegy, ekkor csak a kötőjel előtti kettő, három, négy vagy öt számjegyet írjuk be.

-p 2 : Eredetileg ez a bányász-munkásunk (worker) jelszava, sok pool-on a statisztikánkban ez alapján azonosíthatjuk be a workerünket. Itt a 2-es szám azt jelenti, hogy a kibányászott coinjaink hány százalékát szeretnénk felajánlani a pool részére.

--gpu-platform 0 : Ezzel a kapcsolóval adhatjuk meg, hogy pontosan melyik GPU-t használja a bányászprogram. Leginkább több GPU-s laptopoknál (pl. Intel-Nvidia) van ennek jelentősége, mert az sgminer sokszor a gyengébb GPU-t akarja használni a bányászáshoz. Ha csak 1 videokártya van a gépünkben, vagy az összes erősebb GPU-t szeretnénk használni, akkor ez a kapcsoló nem szükséges.

-I 10 : Ezzel állítjuk be, hogy a videokártyánk mekkora intenzitással bányásszon. Ezt 1-től 21-ig állíthatjuk. Fontos, hogy itt nagy I betűt kell használni a kötőjel után. Ezzel a beállítással óvatosan bánjunk, indokolatlanul ne állítsuk túl magasra, mert a bányászprogramunk instabilitásához, vagy rendszerösszeomláshoz vezethet!

A pause parancsra azért van szükség, hogy ha a bányászprogram leáll valamilyen hibaüzenettel, akkor ne záródjon be automatikusan az ablaka, így el tudjuk olvasni a hibaüzenetet.

Miután a fentiekkel megvagyunk, mentsük el a módosításokat a start.bat kötegfájlon belül.

Mielőtt elindítanánk a frissen létrehozott vagy módodított start.bat kötegfájlt és közvetlenül ez előtt valami miatt nagyon felmelegedett a GPU-d (pl. játék, másik bányászprogram, renderelési folyamat vagy egyéb más miatt), előtte hagyjuk teljesen lehűlni és csak a lehűlés után indítsuk el a bányászást, mert a túlmelegedett videokártya miatt hibaüzenetet kaphatunk.

Ha mindent jól csináltunk, a start.bat elindítása után rendben elindul a bányászás, illetve néhány másodperccel az indulás után a bányászprogram ablakában megjelennek az érvényes share-ek is.

Ha be szeretnénk zárni a minert, akkor azt a Q gomb megnyomásával tegyük meg. Ha kíváncsiak vagyunk a pool statisztikánkra, akkor as sgminer-ben bányászás közben nyomjuk meg a P és az I gombot, végül a 0-át. Számlaszámunk első számjegyeivel itt meg tudjuk nézni a kifizetéseinket is: http://pool.microcoin.hu/

Ha a solo bányászás mellett döntöttünk és vagyunk annyira szerencsések, hogy mi bukkanunk rá először egy új blokkra, akkor a blokklánc öt számlaszámmal jutalmaz minket.

MicroCoin igénylése Discordon

Ha rendelkezünk MicroCoin számlával, akkor lehetőségünk van az adott számlaszámra egyszer egy kis mennyiségű MicroCoin igénylésére, airdrop formájában. Ehhez csak be kell lépnünk a MicroCoin Discord szerverére, majd az airdrop csatornába másoljuk be hozzászólásként a teljes számlaszámunkat, a kötőjel mögötti számokkal együtt. Ekkor a rendszer 1-től 9 MicroCoin-ig utal ki a számlánkra egy összeget. Fontos megjegyezni, hogy egy számlaszám csak egy kiutalásra jogosult.

Hasznos linkek